Més d'un centenar de persones es reuneixen a la 1a Nit de la Criminologia

Vam començar sent un equip de 16 persones i ara ja en som quasi 200″. Així obrien la Nit el president Daniel Limones i la vicepresidenta Arantxa Hernáez, al Teatre del CCCB, just el dia que complim un any de creació del Col·legi, aquest 25 de gener de 2019. Hem tancat l’any amb prop de 200 persones col·legiades i amb ganes d’encarar el 2019 amb força. I no hem pogut començar-lo de millor manera que amb la 1a Nit de la Criminologia!

Inici de l’acte amb el president Daniel Limones i la vicepresidenta Arantxa Hernáez, al Teatre del CCCB. Foto: Gisela Jané
Antonia Linde, Lorena Antón, Anna Almécija, Laura Gilabert i Fàtima Llambrich en el debat al Teatre del CCCB. Foto: Gisela Jané

“On són les dones en criminologia?” Aquesta era la pregunta que ens vam plantejar des de l’inici. “Seran allà on les deixin ser“, responia Laura Gilabert, criminòloga d’APIP-ACAM. I així iniciàvem el debat. Hi ha diferències de gènere entre els àmbits d’expertesa de les ponents? “En l’àmbit de la seguretat privada ho tenim més complicat, som més d’un 15%, és un sector conservador on he hagut de sentir de tot” afirmava Anna Almécija, criminòloga i directora de seguretat, i explicava seguidament com en una reunió laboral, en la qual estava amb cinc caps de seguretat privada, un dels membres se li va apropar i li va preguntar: “I tu amb qui vens? De qui ets la parella?“. Se sumava a la denúncia Lorena Antón, criminòloga i alhora advocada de SOS Racisme, explicant com a les entrevistes de feina li han preguntat si volia tenir fills o fins i tot per què no els ha tingut, i recolzada per Antonia Linde, criminòloga de l’àmbit de la recerca i docent de la UOC, que comentava que “El gran handicap són les càrregues familiars que s’associen a les dones, la discriminació la trobem sobretot aquí.

Experiències personals com aquestes són les que vam compartir durant aproximadament una hora de col·loqui, on també hi va haver lloc per reivindicar la nostra ciència i professionalitat. “Sovint em contracten com a jurista però que no saben és que les competències que estàs exercint són com a criminòloga. A poc a poc es va visibilitzant la necessitat dels criminòlegs i les criminòlogues“, sentenciava Antón.

I és que potser encara no tenim camí, però com va afirmar Antonia Linde, “El Col·legi consisteix en això, obrir camí i tenir cabuda.

No és casual que aquesta 1a Nit la dediquem a la presència de les dones, doncs venim d’un 2018 on moviments com el #Metoo, #Cuéntalo o #Onsónlesdones han vingut per quedar-se. Aquest 2019 hem d’aconseguir que se senti la nostra veu. El món no pot prescindir del talent del 50% de la població” sentenciava Núria Balada, presidenta de l’Institut Català de la Dona, per tancar el debat. I és que no podem estar-hi més d’acord!

L’exconseller de Justícia Carles Mundó recollint el seu obsequi de la mà del president Daniel Limones.

Per últim, vam voler nomenar l’exconseller de Justícia Carles Mundó com a col·legiat d’honor d’enguany per haver confiat en la criminologia i haver treballat per aconseguir el Col·legi. I tal com va recordar ell, no ens oblidem tampoc de Xavier Bernadí, Director general de Dret i d’Entitats Jurídiques, qui també va estar present a l’acte i a qui també volem agrair-li des d’aquí la seva tasca.

A nosaltres per ara només ens queda donar les gràcies a tothom qui ha fet possible aquesta Nit, a les ponents que van demostrar una qualitat excel·lent sobre l’escenari, a les entitats i institucions col·laboradores i patrocinadores i, sobretot, al públic assistent que vau fer possible que la Nit fos un èxit.

Moment del sopar de cloenda. Foto: Gisela Jané

Estem contents i contentes, però també volem tenir un record per la Sra. Pilar Heras, qui no havia dubtat ni un moment en participar de bon grat al debat, però que malauradament no va poder arribar a participar-hi i en lamentem profundament la pèrdua, sempre serà un exemple de filosofia a seguir per l’equip del Col·legi.

I així comencem un any en el que continuarem donant-ho tot per la nostra ciència, una disciplina que ens ensenya a veure el món d’una manera interdisciplinar, a pensar que no hi ha un àmbit millor que un altre i, sobretot, a tenir unes ulleres del món amb una perspectiva on la curiositat científica l’envolta tot.

Podeu veure un recull de fotografies al nostre Facebook!