Noticias

Estrangeria i intervenció a l’àmbit social - Nova formació CrimiCat

El Col·legi presenta una nova formació, que comptarà amb Thais Álvarez i Arantxa Hernáez com a formadores.

Coneixem la importància de formar als i les criminòlogues per tal que estiguin preparats i preparades davant les demandes del mercat laboral i poder donar la millor resposta possible davant la intervenció amb persones estrangeres als diferents serveis on actualment hi ha feina. Volem oferir una formació en intervenció jurídica amb població estrangera vulnerable, donat que aquests coneixements en matèria d’estrangeria son altament valorats per serveis i empreses.

Inclou un mòdul d’anàlisi de la situació de les persones estrangeres des d’un vessant criminològica, així com les situacions documentals tant si pertanyen a l'àmbit de protecció, com de serveis socials i justícia i les seves implicacions a l’hora de realitzar la intervenció.

OBJECTIU

Proporcionar coneixement tècnic en relació a les diferents maneres de regularització i coneixement de la llei d’estrangeria: capacitació en la realització de tràmits documentals d'estrangeria, entendre aquests processos per aconseguir regularitzar les persones estrangeres segons les seves circumstàncies personals i amb les actualitzacions més recents de la llei.

La formació capacitarà en les competències tècniques que es demanen a totes les persones de l’àmbit social i de l’execució penal que treballen amb persones estrangeres.

A QUI VA DESTINAT?

Persones titulades en Criminologia, estudiants de quart de Criminologia i professionals d’altres disciplines relacionades amb l’execució penal i intervenció social.

Complementarà la formació necessària per treballar com a tècnic/a immigració, tècnic/a de joventut, orientador/res laborals, tècnic d’atenció a la víctima, delegat/a judicial i d’altres llocs de treball dins de l'àmbit social i de justícia.

MÒDULS

 1. Règim comunitari (ciutadans de la UE  i familiars).
 2. Entrades, visats i títols de viatge (passaports i cèdules).
 3. Tipus d’autoritzacions de residències i les seves renovacions.
 4. Autoritzacions de residència per raons excepcionals (Arrelaments).
 5. Estrangeria i família. Els reagrupaments familiars. Menors nascuts a espanya i al país d’origen.
 6. Estrangeria i Dona. Com actua la llei d’estrangeria davant els casos de violència de gènere?
 7. Estrangeria i Infància: Infants i joves migrats sols
 8. Situació documental de persones estrangeres a presó
 9. Migració i Criminologia

DATES I INSCRIPCIÓ

Places limitades: 20 persones

Es donarà certificat d'assistència a les persones que puguin assistir al 100% de les classes.

Dates del curs (online), per setmanes (en horari de 16.30h a 18.30h):

 • 4 i 6 d’octubre
 • 11 i 13 d’octubre 
 • 18 i 20 d’octubre
 • 25 i 27 d’octubre
 • 3 de novembre
 • 8 i 15 de novembre

Gratuït per a les persones col·legiades* | Amics i amigues  del col·legi* - 80 euros | Alumnat de 4t de Criminologia - 85 euros | Persones No col·legiades - 150 euros

*Cal estar al corrent del pagament de la quota

Inscripció a través de Codetickets en aquest enllaç: https://entradas.codetickets.com/entradas/cod-criminologia-catalunya

"On són les dades policials a Catalunya?

 • "No tenim cap mena de dubte que els cossos policials registren tot tipus d'informació però, on són les dades?"
 • "Per les avaluacions cal comptar amb personal intern perquè coneixen el sistema (...) però també poden aportar una visió molt esbiaixada i per tant cal també una visió neutra i externa (analistes de dades, criminòlegs...)"

Aquest divendres el Col·legi de Criminologia de Catalunya ha fet la primera de les dues compareixences que farà a la Comissió d'Estudi del Model Policial del Parlament de Catalunya. Antònia Linde, doctora en criminologia per la Universitat de Lausana i corresponsal espanyola del grup d'experts en estadístiques sobre la criminalitat European Sourcebook of Crime and Criminal Justice Satistics, ha destacat totes les mancances que presenten les dades obertes del model policial català, així com també s'han fet reivindicacions i propostes per tal de millorar-lo.

"Això és un SOS al nostre model policial, no és permissible en un país democràtic que la policia catalana no publiqui en obert dades que en altres països sí que ho són."

Antònia Linde

Linde ha destacat la falta de transparència que impera culturalment al país i ha reivindicat el compliment de la Llei de Transparència, amb la publicació en obert de les dades registrades, la publicació dels informes interns, de la informació sobre metadata, la formació en anàlisi de dades del personal intern i l'agilització i transparència en la petició de dades no obertes. Per tal de fer-ho, recomana que es demani l'assessorament d'experts i expertes en l'àmbit de la delinqüència (analistes de dades, criminòlegs/ogues...) i fer una avaluació mixta entre personal intern i extern, tenint en compte que el personal intern és important perquè són les persones que coneixen com funciona el sistema, però fer avaluacions amb només aquest personal pot suposar un biaix en l'anàlisi.

Linde ha destacat que la vulneració de la llei de transparència de les estadístiques policials comporta la impossibilitat de conèixer la dimensió i les característiques de la delinqüència a Catalunya, la baixa qualitat de les estadistiques policials, la impossibilitat de fer comparacions internacionals fiables i valides, la dificultat per a elaborar polítiques eficients basades en recerques empíriques i, per tant, una manca de legitimitat policial.

"Ser policia de proximitat vol dir també ser transparent i també generar confiança en els ciutadans. Crec que només si el ciutadà i els investigadors confiem en la policia podrem parlar de legitimitat policial."

Antònia Linde

Totes les declaracions d'avui han sigut fruit de debats del grup de treball creat per l'ocasió, format per Ainoa Torrado, Òscar Chamorro, Àngel Párraga, Antònia Linde, Helena Mulero, Bernat Vivolas i Eva Barroso, Daniel Limones i Roser Gamonal per a coordinar-ho. També en va formar part Pedro Campoy, a qui recordem i agraïm la feina.

Podeu recuperar tota la compareixença aquí.

El Col·legi compareix davant la Comissió d'Estudi del Model Policial al Parlament

 • Aquest divendres es durà a terme la primera de les dues compareixences que farà el Col·legi a la Comissió d'Estudi sobre el Model Policial del Parlament de Catalunya.
 • Antònia Linde ens representarà i ho farà com a portaveu del grup de treball creat per l'ocasió, després que el pla de treball de la Comissió parlamentària aprovés les compareixences.

Durant el mes de novembre passat es va estar treballant contra rellotge per poder participar en la Comissió d'Estudi sobre el Model Policial del Parlament de Catalunya, un espai on creiem que és important tenir-hi veu. Juntament amb quasi una norantena de professionals més, van començar les participacions a partir del mes de desembre de 2021 i ara ha arribat el torn del Col·legi.

La Comissió té com a objecte i abast l'anàlisi i la investigació dels mecanismes de control, avaluació i investigació de les actuacions policials, amb la possibilitat d'implantar mecanismes independents de control i fiscalització d'aquestes actuacions; la revisió del model d'ordre públic i la possibilitat de plantejar-hi canvis; la transparència en la informació i les dades per part del Departament d'Interior, i l'anàlisi de les actuacions de la divisió d'informació dels Mossos d'Esquadra i del seguiment d'activistes polítics i els mecanismes de control i fiscalització de les actuacions policials.

El grup de treball del Col·legi el formen: Ainoa Torrado, Òscar Chamorro, Àngel Párraga, Antònia Linde, Helena Mulero, Bernat Vivolas i Eva Barroso, Daniel Limones i Roser Gamonal per a coordinar-ho. També en va formar part Pedro Campoy, a qui recordem i agraïm la feina.

Podeu anar fent seguiment de la Comissió i les sessions que s'aniran fent a la web del Parlament. A més, aquest divendres també compareixeran Matthew McEvoy, en representació d'Omega Research Foundation, Josep Maria Noales, magistrat i representant de l'associació Àgora Judicial, Damià del Clot i Trias, doctor en ciències polítiques per la Universitat de Barcelona, Eva Pous i Calvet, advocada i membre d'Alerta Solidària i David Fernàndez i Ramos, periodista i activista social.

El Col·legi ofereix tres beques per participar a l'Eurocrim 2022

El Col·legi becarà la participació a l'Eurocrim, Congrés anual del l'European Society of Criminology mitjançant 3 beques d'inscripció al Congrés.

Del total de beques, una serà en modalitat professional i dos de modalitat d'estudiants. Les persones interessades hauran d'enviar abans del 22 de juliol a les 23:59 h. un article que serà publicat a la secció del Col·legi, "La Criminologia Parla" adjuntat en un correu a secretaria@criminolegs.cat i una breu carta de motivació.

Condicions de participació

 • Redacció d'un article de màxim 3000 paraules (referències excloses) que serà publicat a "La Criminologia Parla", d'una temàtica d'actualitat que ha d'estar analitzada des d'un punt de vista criminològic.
 • És imprescindible estar col·legiats/des o precol·legiats/des i al corrent de pagament al moment de fer la demanda de la beca.
 • Enviament de carta de motivació de màxim 4 paràgrafs que màxim ocupin mitja pàgina expressant el seu interès acadèmic o professional en la participació del Congrés.
 • Per la beca professional: no haver acreditat la situació d'estudiant.
 • Per les beques d'estudiants: acreditar la seva condició d'estudiant acadèmic ( d'un màster, postgrau, doctorat o un altre grau) mitjançant la matrícula.

Temàtiques d'especial interès:

 • Reforma penal: augment de les penes als furts (reincidents, fins a 18 mesos de presó).
 • El tractament dels mitjans de comunicació de la violència sexual/ violència sexual en entorns d'oci i la seva relació amb la por al delicte.
 • Delictes d'odi, discurs d'odi: conseqüències, prevenció.
 • Prevenció de l'abús sexual infantil.


Criteris de selecció

 • Interès de la temàtica de l'article que presentin.
 • Innovació i aplicabilitat.
 • Es prioritzarà persones que no hagin participat abans a les beques del Col·legi.
 • Es prioritzarà temàtiques de rellevància al context europeu.
 • Es valorarà l'originalitat en el plantejament de la temàtica i l'actualitat de les dades aportades.

Comitè de selecció

La junta de govern.


Resolució de les beques: 2 d'agost de 2022. Si no es donen totes les beques de cada categoria, les vacants poden utilitzar-se per a cobrir a candidats de l'altra categoria.

Píndola CrimiSoc #1 - 1 de juliol

Aportacions de la Criminologia Queer: execució penal i atenció a víctimes

Després de l'èxit de les Jornades anuals de Criminologia i Societat (#CrimiSoc) impulsem les píndoles temàtiques amb el mateix objectiu que les jornades: apropar la criminologia a la societat, d'una manera planera i interessant.

Estrenem el cicle amb el primer tema lligat als actes de l'orgull d'aquests dies: "#1 Aportacions de la Criminologia Queer: execució penal i atenció a víctimes" dividit en dues ponències amb Marta Martí, consultora de recerca en criminologia, i Christian Díaz-Santos, graduat en Criminologia i en Psicologia per la UAB i formador en la prevenció i la intervenció davant violències LGTBIQfòbiques.

Per una banda, la Marta Martí tractarà les problemàtiques que es troben les persones trans relacionades amb el sistema penal i penitenciari i quin és el debat i postures sobre el tipus de presó/mòdul on haurien de complir condemna. A més, com ha resolt Catalunya aquesta qüestió? Quina és la realitat actual?

Per altra banda, en Christian Díaz-Santos explicarà la relació entre criminologia i diversitat afectiva-sexual i de gènere, quina és la realitat sociohistòrica actual i quines xifres trobem de delictes d'odi en el context català i internacional.  Quin és l'abordatge que en fan les ONGs, policia i sistema judicial? I què aporta la Criminologia en l'atenció a persones que han patit aquest tipus de delicte?

Tot plegat, el dia 1 de juliol a las 18h en obert i gratuït a través del nostre canal de Youtube i moderat per la nostra volca de gènere i no discriminació, Virgínia Àvila.

Fem que la Criminologia arribi (i l'entengui!) a tothom!