I Jornades Criminologia i Societat 2021

Què és la criminologia? Què aporta a la comunitat? I a les empreses? Com s'aplica? Vols conèixer una mica més sobre aquesta ciència? Sabies que segurament estàs aplicant la criminologia al teu dia a dia i no ho saps? Tens un criminòleg o criminòloga al teu equip? Li has preguntat mai què és la criminologia?

Per donar resposta a tot això, els dies 19, 20 i 21 de gener de 2021, el Col·legi de Criminòlegs de Catalunya va oferir les primeres I Jornades de Divulgació de la Criminologia: "Criminologia i Societat" per tal d’apropar la nostra ciència i la seva aplicació a la societat i als diferents actors que hi intervenen. Les pots recuperar al nostre canal de Youtube!!

Cada jornada està centrada en una temàtica diferent: La Responsabilitat ciutadana, la Delinqüència i la Seguretat.


TAULA 1 - Disponible a Youtube.
Fes click a la imatge!
TAULA 2 - Disponible a Youtube.
Fes click a la imatge!
TAULA 3 - Disponible a Youtube.
Fes click a la imatge!

Taula 1 - 19 de gener - Parlem de... RESPONSABILITAT CIUTADANA

Modera: Arantxa Hernáez Hernando. Vicepresidenta del Col·legi de Criminòlegs de Catalunya, insertora laboral al Centre d'Iniciatives per la Reinserció (CIRE), professora associada del Grau de Criminologia a la UAB i experta en inserció laboral del criminòleg/oga.


ANNA ALMÉCIJA


Ponència: La criminologia als protocols contra les violències sexuals en entorns d'oci


Criminòloga i Jurista. Experta en la prevenció de les violències sexuals en entorns d'oci, ha treballat en aquest àmbit per diferents administracions públiques i entitats privades organitzadores d'esdeveniments. Professora associada a la UPC i col·laboradora a l'EPSI (UAB). Actualment treballa al Departament d'Interior.


BEGOÑA ROMERO


Ponència: L'hàbit de robar


Criminòloga especialitzada en Seguretat Corporativa, ha estat treballant en diversos sectors en departaments de prevenció de pèrdues, frau i seguretat.
Ha participat en diferents congressos i publicat diversos articles a Seguritecnia, Sec2Crime, entre altres revistes i fòrums.


STEVEN KEMP


Ponència: Internet Segura: Responsabilitat de tots


Professor i investigador de Criminologia, especialitzat en ciberdelinqüència i l'anàlisi de dades, a la Universitat de Girona i el Centro Crímina de la Universitat Miguel Hernández.


PATRÍCIA BOSCH


Ponència: Pedofília, què hi ha darrere?


Psicòloga especialitzada en l’abordatge de l’abús sexual infantil, i tractament de la pedofília. Secretaria i portaveu de l'Associació ÂngelBlau i coordinadora del projecte CerclesCat fins al desembre passat.

Taula 2 - 20 de gener - Parlem de... DELINQÜÈNCIA

Modera: Miguel Brito Giménez. Criminòleg i terapeuta grupal, expert en atenció penitenciària i adiccions. Actualment és coordinador de CerclesCat i director de les unitats dependents del Baix Llobregat i la Unitat d'Alta Intensitat "Barcino".


LORENA ANTÓN


Ponència: Les víctimes de l’odi


Criminòloga, Doctora en Dret i Criminologia, Professora del Grau en Criminologia a la UNIR i advocada de SOS Racisme.


ANTÒNIA LINDE


Ponència: Delinqüència urbana: Fonaments i explicacions

Dra. en Criminologia per la Universitat de Lausanne i professora de Criminologia i Directora del Grau de Criminologia a la UOC. Corresponsal espanyola del grup d’experts en estadístiques sobre criminalitat, European Sourcebook of Crime and Criminal Justice Statistics


ESTEBAN MORELLE


Ponència: El delicte ecològic i criminologia verda: una simbiosis necessària

Especialista en criminologia verda i dret penal ambiental. És professor associat a la UIB, investigador al LINCC i membre de la Comissió Mundial de Dret Ambiental de la UICN.


CARLES MONTAGUT


Ponència: Quan es trenca la carrera delictiva.


Criminòleg graduat per la UB amb Màster en Mediació, Arbitratge i Gestió de Conflictes en Dret Privat a la Universitat de València. Tècnic de reinserció sociolaboral a Sabadell, Coordinador de la Borsa de Treball del Col·legi i docent col·laborador al Grau de Criminologia a la UOC.

Taula 3 - 21 de gener - Parlem de... SEGURETAT

Modera: Eva Barroso Solanas. Màster en Direcció estratègica de seguretat i policia per la UB i l'ISPC; habilitada com a directora de seguretat privada. Ha treballat com a professora associada del Grau en Criminologia a la UdG i ha realitzat estudis i formacions en l’àmbit de la seguretat pública. També ha estat formadora i coordinadora dels Programes Formatius de Seguretat Viària derivats de les Mesures Penals Alternatives. Actualment és Tècnica de Seguretat Corporativa i Tutora del Grau en Criminologia de la UOC.

Cloenda a càrrec de l'Honorable Conseller d'Interior, Miquel Sàmper.


BERNAT VIVOLAS


Ponència: Com incorporar més dones a la policia? Estat de la qüestió i propostes de futur.

Criminòleg i màster en direcció estratègica de seguretat i policia. Ha treballat en diversos projectes de recerca a la Unitat de Recerca i Cooperació Internacional de l'Escola de Policia de l'ISPC, entre els quals destaca el projecte europeu International Security Management - Knowledge Alliance (ISM-KA); o la col·laboració en diferents grups de recerca, com ara el de l'Analista de la Seguretat Ciutadana (GRASC), centrat en policies locals. Col·laborador del Col·legi tutoritzant tres alumnes de pràctiques en el projecte de Nou Barris.


DANIEL LIMONES


Ponència: Policia, confiança i legitimitat

President del Col·legi de Criminòlegs de Catalunya i Inspector Cap de la Policia Local de Martorelles. Especialitzat en gestió de la seguretat a l'àmbit local i l'aplicació del policing basat en l'evidència científica. També treballo temes de legitimitat i confiança policial.


ANTONI FLORES


Ponència: Present i futur de la seguretat

Llicenciat en Criminologia per la UdG, Màster d’Estudis Policials, Graduat en Criminologia i Política Criminal i Diplomat Superior en Criminologia per la UB; Postgrau en Direcció i Gestió de la Seguretat Pública per la Universitat Oberta de Catalunya; Curs Superior de Direcció de Seguretat Privada per la Universitat Abat Oliva. És Intendent Major, cap de la Policia Municipal de Terrassa. Ha estat professor a l’Escola de Policia de Catalunya, impartit classes a la UB, a la Universitat Abad Oliva, a l’EPSI de la UAB, i d’altres institucions relacionades amb la seguretat.


ARIADNA TRESPADERNE


Ponència: Anàlisi criminològica de la radicalització violenta

Criminòloga i membre del Grup de Recerca de Perfilació i Anàlisi de la Conducta Criminal de la UB. Professora de criminologia a la Universitat Internacional de València. Secretaria General de la Comunitat d’Intel·ligència i Seguretat Global.

COL·LABORA