Cerramos el año de la mejor manera

Aquest any ha sigut ben estrany però això no ha impedit que seguim avançant. Abans de marxar de vacances a l'estiu us vam fer un resum de la feina feta el primer semestre (que podeu llegir AQUÍ) i, abans de tancar l'any, us volem deixar un resum del segon semestre. Què hem fet aquests mesos?

Codi deontològic

Acabem l'any de la millor manera... Ja tenim Codi Deontològic aprovat!!! Amb només una esmena, el passat 2 de desembre, a l'Assemblea General de col·legiats i col·legiades vam donar per enllestit el nostre codi. Recordeu que podeu consultar-lo sencer aquí!

Participació i presència del Col·legi

Reunió amb la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies (setembre 2020)

Tornant de l'estiu vam tenir reunió amb la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies per tal d'abordar laboralment la figura del criminòleg en els àmbits d'actuació de la conselleria. Des de la Conselleria s'han mostrat oberts a la inclusió del criminòleg en les seves àrees de competència i, properament, iniciarem projectes col·laboratius per impulsar-ho. A l'inici de la tardor vam poder tenir la reunió amb la Conselleria d'Educació aplaçada d'abans de l'estiu. Vam establir les bases per iniciar diversos projectes on tingui cabuda la nostra disciplina i vam tractar la necessitat d'obrir portes al màster en formació del professorat (antic CAP), que dóna accés a formar part de la borsa d'interins de formació reglada a l'àmbit educatiu.

A més, hem tornat a tenir una reunió amb el Sr. Amand Calderó (Secretari de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima) i la Sra. Gisela Torns (Directora general d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil) per seguir abordant la inclusió del perfil professional del criminòleg a tots els àmbits de competència del Departament de Justícia.

En l'àmbit de la mediació, seguim participant al Comitè Assessor de la Mediació i, a més, des del Departament de Justícia s'ha obert el registre de mediadors i mediadores en l'àmbit del dret privat i familiar de la Generalitat de Catalunya i el Col·legi formem part del llistat de col·legis professionals de la mediació. Així que des del Col·legi podem tramitar l'alta dels nostres col·legiats i col·legiades al registre de mediadors i mediadores! Teniu tota la informació AQUÍ.

També ens han convidat a la Convocatòria d'Entitats i Col·legis Professionals per la reflexió del sistema d'atenció a la infància i l'adolescència on es van presentar les primeres conclusions de les aportacions que van fer els diferents actors per la millora del sistema.

A més, el 20 de novembre, dia Universal dels Drets dels Infants, vam decidir adherir-nos al manifest del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC), i el 25N, Dia internacional per a l'erradicació de la violència envers les dones, ens vam adherir al #Manifest25N2020 impulsat des de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i la Delegación del Gobierno a Catalunya. A més, la Comissió de Gènere, Dones i Igualtat va fer un fil de recursos en equip per compartir a les xarxes del Col·legi.

Comunicació i participació de les persones col·legiades

Diversos col·legiats i col·legiades ens han donat un cop de mà aqueste sultimes setmanes amb l'atenció a la premsa! Des de Ràdio La Red d'Argentina van contactar-nos per parlar d'evolució sobre delinqüència durant la pandèmia i van poder entrevistar el nostre president, Daniel Limones. A més, des de BCNMés, van fer un monogràfic sobre models policials i temes relacionats i en Marc Pintor va parlar sobre evidence-based policing i policia comunitària. I per últim, també des del Diari Públic, que ens ha contactat en més d'una ocasió, van voler l'opinió d'una criminòloga per fer un article sobre urbanisme feminista i prevenció situacional amb perspectiva de gènere i van poder parlar amb l'Ariadna Trespaderne. Des de RNE i el programa "No es un día cualquiera" van necessitar algú que pogués comentar els disturbis que s'estaven produint arran de les noves mesures contra el virus que s'estaven prenent i l'Helena Mulero va poder formar part de la tertúlia del programa. També des de La República del Punt Avui+ ens van escriure per abordar els conflictes entre policia i manifestants i els models policials alternatius entorn a això i van poder comentar-ho amb l'Antoni Flores i en Roger Mancho.

D'altra banda, la Comissió de Gènere, Dones i Igualtat per fi està en marxa! Ara mateix la formen 12 persones i ja hi ha diverses idees de projectes per iniciar. Esperem tenir un any ben intens!

Per últim, també en l'Assemblea del passat 2 de desembre, hem aprovat el reglament de grups de treball i esperem que ens envieu les vostres propostes. Teniu la informació i el formulari de creació AQUÍ!

Borsa Laboral

Arrel de la última reunió amb Creu Roja per part de l'equip de la borsa s'ha aconseguit que per les ofertes que siguin accessibles des de disciplines de ciències socials i jurídiques, s'introduirà específicament la nostra titulació. Tot i que a l'entitat ja coneixien la importància de la criminologia, hem aconseguit passar dels punts suspensius a que quedi reflectida la nostra professió!

A més, durant aquest segon semestre, des de la borsa s'han oferit 7 recursos formatius gratuïts (Certificats de professionalitat, webinars, etc.); 72 ofertes laborals a l’àmbit privat, per a la inserció a empreses o entitats socials; 31 ofertes laborals a l’àmbit públic i local; 1 Programa de pràctiques i 2 Recursos per a la cerca laboral. A l'apartat de la web sobre la borsa trobareu les estadístiques de tot l'any!

Formació i divulgació

Vam començar el curs amb una nova formació en línia coordinada amb NOVACT, l'Institut Internacional per a l'acció Noviolenta, sobre "Prevenció de l'extremisme violent en l'àmbit penitenciari", amb les places esgotades! Hi havia una gran part de col·legiats i col·legiades entre les 80 persones inscrites i realment n'estem molt contents i contentes.

A més, des del Col·legi hem iniciat un cicle de formacions especialitzades, i la primera va ser el curs «Anàlisi de xarxes socials i criminologia: una aplicació pràctica a la intervenció». L'objectiu era introduir a diversos professionals de l'acció i intervenció social en el funcionament i aplicabilitat d'aquest anàlisi per potenciar la seva feina amb persones des de diferents aspectes que poden anar des de l'anàlisi de factors de risc a la promoció de factors de prevenció, des de diferents prismes d'intervenció.

Per últim, ja us hem avançat les jornades de divulgació que estem preparant pel gener de l'any vinent: «Criminologia i Societat». Tenen per objectiu la difusió de la Criminologia a un públic no especialitzat, presentar temes d'actualitat des d'una visió científica però planera i ajudar a la sensibilització cap als ens, empreses i persones que, sense saber-ho, estan en contacte diàriament amb la criminologia. Les jornades es podran seguir en línia obertament els dies 19, 20 i 21 de gener de 2021.