Barcelona. No us tenim por

David Garriga
Criminòleg

Un cop més la barbàrie del grup terrorista Daesh actua a Occident, en aquest cas més a prop nostre, Barcelona. Tot i la sorpresa de l’atemptat, la presència d’aquests terroristes entre nosaltres és una cosa recurrent des de la seva aparició a meitat del 2014. Turquia, Mali, París, Algèria … una infinitat d’atemptats s’han registrat des de la seva aparició entre nosaltres.

Els seus indiscriminats mecanismes per crear el terror sobre víctimes innocents han fet desvincular les seves accions d’una religió de pau que ells s’entesten a relacionar cada vegada que maten a la recerca d’aquest califat global.

Ara li ha tocat a la ciutat de Barcelona, en plena època de vacances. Que el turisme o els espais turístics són un objectiu del Daesh no és res de nou. En els últims mesos, diversos països han estat en el seu punt de mira. Des Tunísia a Egipte, Turquia i França han estat víctimes d’aquesta maniobra, de conseqüències econòmiques especialment negatives quan comença la temporada turística d’estiu.

No és desgavellat pensar que entre els pròxims objectius del Daesh a curt termini hi hagi destinacions de vacances. A més d’aquesta finalitat, els gihadistes tenen la de crear un estat de por i inseguretat permanent en els diferents països en els que volen imposar la xaria i, en conseqüència, el seu califat.

Desgraciadament, el terrorisme gihadista continua representant una seriosa amenaça per a les societats democràtiques, però no hem de confondre una religió com l’islam, que no només rebutja la violència entre homes sinó que promou la pau a tots els nivells, amb el terrorisme islamista. Conèixer per prevenir la radicalització és una de les millors armes de construcció massiva que tenim per poder evitar atemptats contra la humanitat. És importantíssim fomentar aquesta cultura de seguretat en la nostra societat, que, sense alarmes, ha de conscienciar-se de la naturalesa de l’amenaça terrorista. Estem davant d’un terrorisme global, un terrorisme que conviu ja entre nosaltres i que, molt lluny d’aturar, seguirà atemptant per aconseguir els seus objectius.

És molt important el treball d’un equip multidisciplinari per poder actuar des de tots els fronts possibles per a una bona prevenció i contra la captació i adoctrinament d’aquests joves objectiu del grup terrorista.

A dia d’avui cal apostar per polítiques de prevenció, entre elles, la formació, no només de policies sinó d’actors més socials, més pròxims a aquests joves que són objectiu d’aquests grups terroristes perquè puguin conèixer quins són els signes de radicalització i poder revertir el procés en etapes primerenques. D’altra banda, crear una contra-narrativa atraient per al jove que l’allunyi del discurs radical i finalment si tot això ha fallat, invertir en programes de des-radicalització on el criminòleg és una peça imprescindible i fonamental de l’equip multidisciplinari.